Ontdek alle info over Italiaanse percolators en geniet van een heerlijke koffiemoment!

➡️ VERGELIJK MODELLEN EN MERKEN

Bialetti percolator: modellen, kostprijs en veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over percolators

Met een Italiaanse percolator kan je gemakkelijk een lekkere espresso maken. De meest bekende vorm die een percolator kan hebben is de achthoekige vorm die Alfonso Bialetti ontwierp in 1933. Ondertussen is het Italiaanse merk een vaste waarde geworden op de markt van Italiaanse koffiepotten. Het is dus niet altijd even éénvoudig op een keuze te maken die perfect zal aansluiten aan ieders behoefte.

In dit artikel ga ik dieper in op de percolators van het Italiaans merk en lijst ik in een overzicht de populairste modellen van dit jaar op. Wil je meer info over een bepaald model? Twijfel dan zeker niet om de verschillende reviews op de site door te lezen.

Hoeveel kost een Bialetti percolator?

Een Bialetti percolator kan tussen de € 5 en € 50 kosten. De prijzen zijn afhankelijk van de grootte (2, 4 of 6 kopjes), het materiaal en de bewerkingswijze (rechthoekig of rond).

Een kleine Bialetti percolator kost tussen de € 5 en € 15, een middelgrote percolator kost tussen de € 15 en € 25 . Een middelgrote percolator is een toestel dat tot vier koppen koffie kan maken. Een grote percolator kan tot zes kopjes maken en kost tussen de € 25 en € 40.

Vergelijk de beste prijzen

Dé beste Bialetti percolators

In dit artikel heb ik de belangrijkste percolators van het merk even op een rijtje gezet. Dit zal alvast een eventuele aankoopbeslissing vergemakkelijken en jou helpen de beste Bialetti percolator te vinden.

Bialetti Moka Express 6-kops

Bialetti Moka ExpressDit is de klassieke achthoekige moka pot van Bialetti. De Bialetti Moka percolator is meestal gemaakt van aluminium. Dit betekent dat deze niet geschikt is voor alle kookplaten, waaronder inductie. Gelukkig bestaat er van de Bialetti Moka Express ook een inductie percolator.

Op percolator-vergelijk.nl heb ik een uitgebreide review van de Bialetti Moka Express geschreven. Deze percolator 6-kops heeft een ideale capaciteit, een ergonomische handgreep en een comfortabel gevoel. Het aluminium materiaal is bovendien van de hoogste kwaliteit. Overtuigd door deze percolator, maar wens je de percolator met een kleinere of grotere capaciteit? Bekijk dan zeker even het volledig aanbod op bol.com en vergelijk de prijzen.

✅ Vergelijk de beste prijs op bol.com

Bialetti Venus percolator 6-kops

Bialetti Venus PercolatorDit model is mijn tweede keuze in het aanbod aan Bialetti percolators. In tegenstelling tot de Moka Express is deze percolator in rvs (roestvrij staal) vervaardigd. Het materiaal is bestand tegen hoge temperaturen, geschikt voor alle kookplaten en kan éénvoudig in de vaatwasmachine gereinigd worden. Meestal geef ik de voorkeur aan een 6-kops percolator. Deze capaciteit zorgt er namelijk voor dat het zowel geschikt is voor grote als kleine gezinnen.

De ronde vorm van deze Bialetti Venus percolator zorgt ervoor dat hij zeer mooi in jouw keuken oogt. Het enigste minpuntje is dat het bovenste gedeelte van de koffiepot iets moeilijker los te schroeven is van het waterreservoir.

De ronde versie van deze Bialetti percolator is gemaakt van roestvrij staal en het handvat is gemaakt van een materiaal dat bestand is tegen hoge temperaturen.

✅ Vergelijk de beste prijs op bol.com

Bialetti Chicca percolator

De elektrische percolator van Bialetti is gemaakt van aluminium en is supergemakkelijk in gebruik. Dankzij het ingebouwde verwarmingsoppervlak kan je ook een heerlijke espresso maken zonder kookplaat. De kruik boven het verwarmingsoppervlak is gemaakt van porselein en geeft de hele percolator een bijzonder design. Deze percolator is vooral geschikt voor koppels of kleine huishoudens.

Ik geef altijd liever de voorkeur aan een traditionele percolator. Niets gaat boven het zelf maken van je eigen koffie. Maar personen die hiervoor weinig tijd hebben en die ‘s morgens vroeg op zoek zijn naar een heerlijk bakje koffie voor ze naar hun werk vertrekken, zullen in elektrische percolator zeker hun geluk vinden.

Bialetti Brikka percolator

De Bialetti Brikka werkt volgens hetzelfde principe als de andere Italiaanse percolators (het water op de bodem warmt op en gaat door de gemalen koffie in de filter de koffiepot binnen).

Wat de Brikka percolator echter onderscheidt van de andere modellen is de speciaal gepatenteerde klep die het mogelijk maakt de druk tijdens de opwarming van de koffie beter aan te sturen, evenals het open deksel die ervoor zorgt dat je een overzicht behouden van het volledige koffiezetproces.

✅ Vergelijk de beste prijs op bol.com

Hoe werkt een Bialetti percolator?

Een speciale voorzorgsmaatregel van Bialetti is de veiligheidsklep die in geval van verstopping een druknivelleringssysteem creëert om zo ontploffingsgevaar te vermijden.

Een Bialetti percolator bestaat uit 3 verschillende onderdelen die tijdens het gebruik aan elkaar worden geschroefd.

  • In het onderste gedeelte van de percolator, het waterreservoir, wordt het water gevuld. Deze dient vooraf losgeschroefd te worden van het koffiereservoir (bovenste gedeelte).
  • Het water wordt verwarmd en stijgt via de koffiefilter, die gevuld is met koffiepoeder, tot aan het koffiereservoir.
  • De druk van het water tijdens het koken duwt het water door de koffiefilter, tot aan het bovenste gedeelte.

Waarom kiezen voor een Bialetti percolator?

Traditionele percolators

De klassieke Bialetti percolator is de achthoekige aluminium Moka Express. De voordelen van de klassieke percolator is onder meer het ruimtebesparend ontwerp. De bediening is niet moeilijk te leren en na korte tijd zul je het waarschijnlijk zeer gemakkelijk vinden om te gebruiken.

Het nadeel van een klassieke Bialetti percolator is dat je hem tijdens het koken niet uit het oog mag verliezen. Als de espresso te lang wordt gekookt kan hij bitter worden. Het nadeel van een aluminium koffiepot is dat er tijdens het koken aluminiumresten kunnen loskomen en in de drank kunnen terechtkomen. Bovendien kun je maar kleine hoeveelheden koffie in zo’n pot zetten.

Bialetti elektrische percolators

Een elektrische percolator heeft meestal een grotere capaciteit en kan zodoende meer koffie zetten. Elektrische percolators dragen meestal de voorkeur bij grotere gezinnen. Ook blijft de espresso, als deze eenmaal klaar is, langer warm en hoef je niet in de buurt van de machine te zijn tijdens het kookproces aangezien de meeste vanzelf uitschakelen.

De elektrische percolator is niet geschikt voor gebruik op een camping, omdat deze door elektriciteit aangedreven wordt. Een ander nadeel is dat de Bialetti elektrische percolator meer ruimte inneemt dan een traditionele koffiepot.

Vergelijk Bialetti elektrische percolators

Bialetti percolator kopen: waarop letten?

Uit bovenstaande informatie ben je ondertussen misschien niet veel wijzer geworden. Welke Bialetti percolator ga je nu kiezen? Op basis van welke criteria maak je de beste keuze? Ik geef hieronder de belangrijkste factoren waarmee ik rekening hou bij het kiezen van mijn Italiaanse percolator.

💡 Materiaal

Een percolator kan bestaan uit verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, de belangrijkste heb ik hier voor jou samengevat:

  • Aluminium percolators: Dit is een veelgemaakte fout waar veel beginners niet op letten. Aluminium percolators ogen heel schoon, maar let er voor op dat deze niet werken op inductie kookplaten. Je zult de percolator echter wel een paar keer kunnen gebruiken, maar zult snel merken dat de koffie verbrand smaakt. Ook zul je op termijn brandplekken op de percolator beginnen op te merken.
  • Percolators in RVS: Dit type percolator is ideaal om mee te starten en zijn geschikt voor iedere type kookplaat. Je loopt dus weinig risico. Koop je voor het eerste een Italiaanse percolator, dan raad ik je zeker aan om een model uit roestvrij staal te kopen. Bialetti percolators in RVS zijn beschikbaar in verschillende modellen en aan verschillende prijsklasses.
  • Percolator op inductie: heb je een kookplaat op inductie, dan moet je niet langer twijfelen om ook binnen dit type van percolator even een kijkje te nemen. Bialetti beschikt eveneens over een redelijk groot aanbod dat ieder gezin zal bekoren.

Veiligheidsklep

Het veiligheidsventiel moet bij elke percolator aanwezig zijn. Deze neemt de druk van de pot op wanneer de filter geblokkeerd is.

Als het veiligheidsventiel niet aanwezig is, kan het hele fornuis ontploffen. Delen van het fornuis vernietigd kunnen worden en in het ergste geval kan een persoon gewond geraken. Kijk voor gebruik van de koffiepot dus altijd goed na dat het veiligheidsventiel wel naar behoren werkt.

De dichting

De dichting is het onderdeel van de percolator die het vaakst vervangen moet worden. Je moet er dus voor zorgen dat deze rubberen ring al aanwezig is wanneer je de percolator koopt en niet beschadigd is.

Je moet ook altijd een reserve dichtingsring in huis hebben zodat je hem onmiddellijk kunt vervangen moest hij beschadigd geraken.

Veelgestelde vragen over Bialetti percolators

Wat is de beste manier om mijn Bialetti percolator schoon te maken?

Een Italiaanse percolator schoonmaken kan het beste met de hand worden uitgevoerd. Als je jouw percolator in de vaatwasser zet, kan deze verkleuren en onbruikbaar worden. Je moet ook voorzichtig zijn met andere materialen en altijd de gebruiksaanwijzing lezen voor de reiniging en ook voor het gebruik.

Wat is de beste koffiemaling voor mijn Bialetti percolator?

Bij het malen is het belangrijk dat de koffie niet te fijn wordt gemalen, anders kan de espresso snel bitter worden. Voor een Bialetti percolator is een middelgrove maling de beste keuze.

Wat helpt tegen roest op de Bialetti percolator?

Een percolator roest zelden, maar als dat wel het geval is, kan je deze reinigen met een beetje citroensap of met een vochtig microvezeldoekje. Als alternatief kan je ook kleine hoeveelheden zuiveringszout gebruiken.

Ontdek de populairste Bialetti percolators