Ontdek alle info over Italiaanse percolators en geniet van een heerlijke koffiemoment!

➡️ VERGELIJK MODELLEN EN MERKEN

Elektrische percolator: werking, voordelen en aankoopgids

Wist je dat je in een recordtijd en zonder enige moeite een Italiaanse koffie kunt zetten? Met een elektrische percolator verlies je ‘s morgens geen tijd meer.

Hoewel ik niet zozeer de grootste liefhebber ben van dit model van percolator, moet ik wel toegeven dat het gebruiksgemak in zijn voordeel speelt. In dit artikel bekijk ik dit model even nader.

Werking elektrische percolator

Elektrische percolators: hoe werkt het?

Eerst en vooral moet je weten dat een percolator uit drie onderdelen bestaat: het onderste gedeelte die het reservoir vormt en waarin het water gegoten wordt. Op dit reservoir wordt vervolgens de koffiefilter aangebracht. Tenslotte heb je dan nog het bovenste gedeelte, die het koffiereservoir vormt.

Het gebruik van een elektrische percolator is zeer éénvoudig. Normaal gezien wordt de koffiepot opgewarmd op een kookplaat. De werking van een elektrische percolator is eigenlijk gelijkaardig aan die van de traditionele percolators met als enig verschil dat de sokkel van het toestel de percolator nu zal opwarmen.

Het waterreservoir (onderste gedeelte) fungeert als boiler die door elektrische stroom opgewarmd wordt. Wanneer het water aan het koken is wordt deze richting de koffiefilter en vervolgens naar het koffiereservoir omhoog geduwd, waaruit een heerlijke traditionele italiaanse koffie zal stromen.

Het grootste voordeel van een elektrische percolator is dat je deze dus niet van de kookplaat hoeft weg te nemen wanneer je de koffie hoort pruttelen. De elektrische percolator schakelt zichzelf namelijk uit wanneer hij klaar is met opwarmen. Steeds meer van deze elektrische toestellen beschikken trouwens over een ingebouwde timer. Hiermee kun je zelf het tijdstip programmeren wanneer de koffie klaar dient te zijn.

De voordelen van een elektrische percolator

Voor sommige koffieliefhebbers kan een elektrische percolator extra voordelen aanbieden:

 • Er is geen kookplaat nodig om de percolator op te warmen. Zolang er een stopcontact in de buurt is, kan je overal genieten van een heerlijk kopje koffie;
 • Je hoeft er niet op te letten dat de percolator tijdig van de warmtebron verwijderd dient te worden. Je voorkomt dus alvast het risico op een verbrande nasmaak van je koffie.
 • Na bereiding blijft de koffie nog minimum 30 minuten goed warm.

Tips voor de beste koffie met een elektrische percolator

Een sterk en goed gedoseerde Italiaanse koffie is zeker mogelijk met een percolator, mits je de basisprincipes begrijpt.

Tip 1: kies de juiste koffiebonen en maling

Zoals bij elke koffiezetmethode is dit de vuistregel voor verantwoord koffiezetten. Het gebruik van de hoogste kwaliteit koffiebonen beloont je altijd met een heerlijke koffie. Het gebruik van bonen van slechte kwaliteit zal je koffie verpesten, waardoor je zowel tijd als moeite verspilt.

Een middelgrove maling van de koffiebonen wordt idealiter aangeraden. Met een fijnere maling loop je het risico dat de bonen in de gebrouwen koffie worden getrokken, waardoor het onaangenaam wordt om te drinken.

Kies de beste koffiebonen voor je elektrische percolator

Tip 2: Zorg voor een goede verhouding koffie/water

Het is belangrijk om te letten op de hoeveelheid gemalen koffie die je gebruikt in verhouding met de hoeveelheid water. Idealiter gebruik ik één kopje water voor één eetlepel gemalen koffie.

Tip 3: Zorg voor een correcte watertemperatuur

Water dat bijna op kooktemperatuur is geeft de beste resultaten. Is het water te heet, dan kan dit het brouwsel een bittere, verbrande smaak geven.

Het gebruik van een elektrische percolator in plaats van de gewone koffiepot kan dit probleem echter helpen voorkomen.

Dé beste elektrische percolators

Het is niet altijd even eenvoudig om de beste keuze te maken binnen het groot aanbod die er vandaag de dag beschikbaar is binnen de elektrische percolators. Alle aanbevelingen die ik in deze gids doorgeef zijn dan ook het resultaat van grondig opzoekingswerk (technische eigenschappen, veiligheidscriteria, functionele en praktische factoren,…) en analyse van de meningen van verschillende consumenten en koffieliefhebbers.

Ook vergelijk ik de prijzen van de verschillende modellen met elkaar zodat je op het einde van de rit de juiste keuze kunt maken.

🥇 Bialetti Easy Timer elektrische percolator 🥇

De Bialetti Easy Timer elektrische percolator is een koffiepot dat uitgerust is met een timer die zich automatisch uitschakelt wanneer de koffie klaar is. De Bialetti Easy Timer is éénvoudig te bedienen en bereid een uitstekende Italiaanse koffie.

In tegenstelling tot de traditionele Bialetti percolator hoef je bovendien niet te vrezen dat de koffie in deze elektrische percolator zou kunnen overlopen. Wat ook zeer interessant is aan deze percolator, is dat het de koffie lang warm houdt. De knoppen zijn bovendien goed geplaatst en het LCD-display is gemakkelijk af te lezen, waardoor het toestel heel éénvoudig te gebruiken is.

BIALETTI EASY TIMER

BESCHRIJVING

- Aantal kopjes: 6
- Inhoud: 350 ml
- Automatische uitschakeling
- Niet vaatwasserbestendig

 • Goede prijs-kwaliteit
 • Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk
 • Voordelige prijs
 • Niet vaatwasserbestendig

🥈 Cloer elektrische percolator 5928 🥈

Het elektrische espressoapparaat van Cloer is gemaakt van roestvrij staal en overtuigt veel gebruikers door zijn éénvoudig en stijlvol design. Achter dit moderne en aantrekkelijke ontwerp gaat een hoogwaardig Italiaans elektrisch koffiezetapparaat schuil. Bij gebruik voelt het koffiezetapparaat zeer stevig aan. De niveau-indicator voor 3 of 6 kopjes espresso in het reservoir is zeer intuïtief.

CLOER 5928

BESCHRIJVING

- Percolator voor 6 kopjes
- Inhoud: 0,3 liter
Automatische uitschakeling
Melkschuimer: nee

 • Goede prijs-kwaliteit
 • Eenvoudig in gebruik
 • Groot volume
 • Heerlijke koffiesmaak
 • Iets hogere kostprijs

🥉 Delonghi elektrische percolator EMKM6 B 🥉

De Delonghi EMKM6 B Italiaans koffiezetapparaat is een model dat goede koffie biedt in een prachtig design. Het vermogen van 550W maakt het mogelijk om snel koffie te bereiden. De machine is eenvoudig te gebruiken (er is slechts één knop om het toestel aan en uit te zetten).

De koffie is snel klaar en kan ongeveer 30 minuten warm gehouden worden. Dit is erg handig als je het niet meteen drinkt of als je niet altijd samen met je partner je bakje koffie opdrinkt. Het enige nadeel is dat het plastiek handvat niet stevig oogt. Een reiniging met de hand wordt aanbevolen om de sokkel niet te beschadigen.

DeLonghi EMKM 6

BESCHRIJVING

- Automatische kookstop
- Draaibaar 360 graden
- Pompdruk: 1 bar

 • Houdt 30 minuten warm
 • Reservoir uit RVS
 • Schakelaar met controlelamp
 • 360° draaibaar
 • Geen programmeerbare timer

Hoe mijn elektrische percolator kiezen?

Net als bij de standaard percolator dien je bij de aanschaf rekening te houden met jouw behoeften. Criteria als functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid,… zijn hierbij bepalend.

Het vermogen

Het vermogen van de elektrische percolator is één van de eerste factoren die je in acht moet nemen. Zoals ik eerder al aanhaalde, wordt de percolator opgewarmd met behulp van de sokkel van het toestel. De prestaties van je percolator zullen dus afhankelijk zijn van het elektrisch vermogen van het toestel. Meestal is 350W is al voldoende om snel koffie voor te bereiden voor zo’n 3 à 4 tassen. Veel elektrische percolators hebben echter al een hoger rendement.

De grootte van de percolator

Sommige gezinnen hebben dagelijks een grote hoeveelheid koffie nodig. Een kopje Italiaanse koffie is ongeveer 50 ml, of een half gewoon kopje koffie. Dit betekent dat een 6-kops percolator een volume heeft van slechts 300 ml. Voor zware koffiedrinkers is een 3 kops percolator dus meestal niet genoeg voor een gemiddeld gezin. De grootte van de elektrische percolator zal dus voornamelijk afhangen van het aantal gebruikers en hoe vaak de percolator gebruik wordt.

Welk materiaal kiezen?

Een elektrische percolator bestaat meestal uit drie materialen: aluminium, rvs en transparante kunststof. Aluminium is een goede geleider, terwijl rvs beter bestand is tegen hitte, schokken of krassen. Dankzij de transparante kunststof bovenaan kun je bovendien het volledige koffiezetproces in het oog houden.

Het design

Afhankelijk van je voorkeuren kan je kiezen tussen retrostijl, elegantie,…. Er is voor elke smaak wat wils. De kwaliteit van je koffie heeft misschien niets te maken met het design van de percolator, maar je moet toegeven dat koffie zetten met een mooi ogend toestel wel wat heeft.

Het onderhoud

Een elektrische percolator moet met de hand gereinigd worden. De onderdelen zijn éénvoudig los te maken, zodat ze na elk gebruik gemakkelijk schoon te maken zijn. Verder moet je de percolator ook regelmatig ontkalken. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de percolator bij elke bereiding een heerlijke koffie kan blijven leveren.

Hoe een elektrische koffiepot schoonmaken?

De elektrisch Italiaans koffiepot moet af en toe onderhouden worden zodat het apparaat niet te snel aftakelt. Het grootste probleem bij het schoonmaken van een elektrisch Italiaans koffiezetapparaat is dat de boiler niet in water ondergedompeld kan worden. Hoe verwijder je dus kalkresten?

Het antwoord hierop is heel eenvoudig: Laat het toestel twee keer draaien, zonder koffie toe te voegen, en voeg daarentegen een paar druppels azijn (of citroensap) toe aan het water. Slechts enkele druppels zijn voldoende om de kalkresten te verwijderen: als je deze methode niet wilt gebruiken uit vrees dat de geur en smaak van azijn zich in de espresso zullen nestelen, kun je de binnenkant van het apparaat schoonmaken met een niet-schurend sponsje of een tandenborstel.

Naast het reinigen van de boiler voor een goede werking van de elektrische koffiemachine, moet er ook gecontroleerd worden of de veiligheidsklep en de filtergaten niet verstopt zijn. Om deze elementen te controleren raden ik je aan een kleine speld te gebruiken.

Elektrische percolator kopen?

Als je tot hier bent geraakt is jouw interesse in de elektrische percolator waarschijnlijk opgewerkt. Het is echter niet altijd éénvoudig het juiste product te kopen. Hieronder heb ik voor jou enkel van de populairste modellen op de markt opgelijst