Ontdek alle info over Italiaanse percolators en geniet van een heerlijke koffiemoment!

➡️ VERGELIJK MODELLEN EN MERKEN

Welke koffie voor je percolator kiezen?

Wie op zoek is naar een goede espresso, is meestal op zoek naar een sterke en aromatische smaak. Daarom is niet alleen de keuze van percolator, maar ook het soort koffie van belang. In dit artikel geven we enkele tips en tricks mee over de koffiebonen die het meest geschikt zijn voor jouw percolator en bovendien een bijzonder goede smaak bezorgen.

Hoe moet een goede Italiaanse koffie smaken?

Welke koffiebonen zijn het meest geschikt voor een Italiaanse percolator? Als je al bekend bent met het principe van de Italiaanse koffiepot en zelf al een paar koffiebereidingen gemaakt hebt, weet je al precies hoeveel koffie je nodig en welke soort koffie geschikt is.

Beginners weten echter niet noodzakelijk wat een goede espresso is. Hoewel dit natuurlijk een kwestie van smaak is en elke gebruiker zijn of haar eigen voorkeuren heeft, moet een goede espresso een sterke, lichte nootachtige en fluweelachtige smaak hebben.

👉 Je kan ook koffiebonen gebruiken die een licht fruitige smaak hebben. Naast de smaak zijn er nog een aantal andere factoren die zorgen voor een perfecte espresso.

Het branden van de koffiebonen

Het verschil tussen een espresso en een traditionele koffie ligt in de brandtijd van de koffiebonen. In een traditionele trommelbranding worden de bonen ongeveer 13 minuten geroosterd. Espressobonen hebben een brandduur van iets minder dan 20 minuten nodig. De langere brandtijd resulteert in oliën die aan het oppervlak van de boon komen en dus duidelijk te onderscheiden zijn door hun donkerdere kleur en glanzende oppervlak. Bovendien worden er meer zuren afgebroken door het langere brandproces, zodat de koffie uiteindelijk zachter is voor gevoelige magen.

Espressobonen worden onder zeer hoge druk bereid. Het water voor een espresso moet minimaal 9 bar door het geperste koffiedik stromen. De watertemperatuur is ongeveer 88 tot 94°C. Daarom wordt bij de bereiding van espresso geen papieren filters gebruikt. Ze zouden niet bestand zijn tegen de hoge druk en zouden dus scheuren. Voor meer efficiëntie is een veel fijnere maalgraad nodig tijdens de bereiding.

👉 Voor gewone koffie worden de bonen gemalen tot korrels van ongeveer 0,2 tot 0,6 millimeter. Koffiebonen voor Italiaanse percolators worden daarentegen gemalen tot korrels van ongeveer 0,3 tot 0,4 millimeter.

Hoeveel koffie gebruiken?

In een Italiaanse percolator wordt de hoeveelheid koffie, in tegenstelling tot een filtermachine, niet bepaald door de gewenste hoeveelheid koffie, maar door de maker zelf. Dit betekent dat een 6-kops percolator eigenlijk maar 6 koppen koffie kan zetten. Als dit niet het geval is, krijg je geen volwaardige koffie, omdat er niet genoeg druk kan worden opgebouwd.

De gebruikte hoeveelheid water blijft in ieder geval variabel. Als je je koffie sterker wilt, gebruik dan iets minder water.

Een goede koffie heeft ongeveer 6 tot 8 gram koffiepoeder nodig. Ongeacht of het nu gaat om filterkoffie, espresso of mokka.

Populaire soorten koffiebonen

Sommige koffiebonen zijn zeer geschikt voor het bereiden van filterkoffie of voor gebruik in volautomatische machines, terwijl andere koffiebonen geschikt zijn voor het bereiden van koffie in percolators.

De koffie voor Italiaanse percolators worden meestal gemaakt van de Arabica- en Robusta-bonen.

  • De Robusta variëteit zorgt voor een vrij aardse nuance met een bittere noot en fijne crema. Robustabonen bevatten ongeveer twee keer zoveel cafeïne als arabicabonen.
  • Arabica is dus milder en heeft minder bittere stoffen. De crema is lichter.

Voor- en nadelen van hoogwaardige koffiebonen

  • De smaak van een espresso staat en valt met de koffiebonen: hoe hoger de kwaliteit van de boon, hoe voller de smaak.
  • Een sterke mate van roosteren bevordert ook een goede smaak.

  • Het vinden van de perfecte espressobonen is niet eenvoudig met het grote aanbod. Probeer dus verschillende fabrikanten en variëteiten uit.

Probeer het brede aanbod aan koffiebonen uit

Ook met een Italiaanse percolator is het belangrijk om de verschillende producten uit te proberen om zodoende de ideale espressosmaak te vinden. De koffiebonen hoeven overigens niet duur te zijn om een goede espresso te garanderen. Als je bovendien niet te veel geld wilt uitgeven, kan je ook vrienden of familieleden die een percolator in huis hebben om raad vragen.

[/column]