Ontdek alle info over Italiaanse percolators en geniet van een heerlijke koffiemoment!

āž”ļø VERGELIJK MODELLEN EN MERKEN

Hoe een percolator gebruiken?

Italiaanse percolators worden zeer sterk gewaardeerd door koffieliefhebbers. Uitgevonden in 1895, maar gepatenteerd door Alfonso Bialetti in 1933, de Italiaanse percolator is zeer Ć©Ć©nvoudig in gebruik en bereid jou in een mum van tijd de heerlijkste koffie klaar. In dit artikel leggen we je even uit hoe een percolator te gebruiken.

Wat is een Italiaanse percolator?

Italiaanse percolators werden voor het eerst geĆÆntroduceerd in 1933 door Alfonso Bialetti in ItaliĆ«. Deze koffiepotten zijn zeer Ć©Ć©nvoudig te gebruiken voor het klaarmaken van heerlijke koffie waarbij de natuurlijke aroma’s bewaard blijven. Italiaanse koffie blijft nog steeds erg populair over de hele wereld, vooral in Europa en Zuid-Amerika.

Het grootste voordeel van een Italiaanse percolator is de lage kostprijs. Deze ligt voor de standaard modellen tussen de ā‚¬ 20 en ā‚¬ 30. Maar ook de gebruiksvriendelijkheid van deze koffiepotten spelen in hun voordeel. Je hebt namelijk niet meer nodig dan een kookplaat om de percolator te kunnen opwarmen. Een stopcontact is dus niet nodig (behalve natuurlijk als je gebruikt maakt van een elektrische percolator).

Hoe is een percolator opgebouwd?

Je moet eerst en vooral weten hoe een Italiaanse percolator opgebouwd is. Deze koffiemaker bestaat uit hoofdzakelijk drie onderdelen (het filterplaatje en filterring even niet meegerekend).

  1. Het waterreservoir: dit reservoir vormt het onderste gedeelte van de percolator. Zoals zijn naam het zelf al vermeld vormt wordt in het waterreservoir het water bewaard. Dit waterreservoir wordt vervolgens opgewarmd op de warmtebron.
  2. De koffiefilter: de koffiefilter wordt op het waterreservoir vastgeschroefd. In deze filter plaats je de gemalen koffie.
  3. Het koffiereservoir: dit is het bovenste gedeelte van de percolator. Deze hoef je gewoon nog vast te schroeven op het waterreservoir. In dit reservoir wordt de koffie, na bereiding, opgevangen.

Hoe koffie zetten met een percolator?

Een heerlijke Italiaanse koffie kun je Ć©Ć©nvoudig in 4 stappen klaarmaken.

Vul het waterreservoir

Percolator gebruiken: vul het waterreservoir
Stap 1: vul het waterreservoir

Vul het waterreservoir (onderste gedeelte) met water. Let erop dat je niet boven het veiligheidsventiel komt. De hoeveelheid water die je in het reservoir kan gieten zal afhankelijk zijn van de grootte van de percolator. Eens het waterrreservoir gevuld is, plaats je hierop de koffiefilter.

Tip: Wil je het opwarmingsproces versnellen, dan kun je het waterreservoir onmiddellijk vullen met heet water.
 
 
 
 

Vul de koffiefilter

Percolator gebruiken: koffiefilter
Stap 2: Vul de filter met versgemalen koffie

In de volgende stap vul je de koffiefilter met versgemalen koffie naar keuze. Gewoonlijk wordt de koffie tot aan de rand gevuld. Dit is echter afhankelijk van hoe sterk je je koffie wenst. Druk de koffie niet te veel aan, maar strijk de bovenkant glad.

Waarom? Als het water niet goed doorheen de koffie kan zal het veiligheidsventiel beginnen stomen en zal je koffie bitter smaken. Moest dit het geval zijn, dan haal je best de percolator onmiddellijk van de warmtebron. Vanaf dat het ventiel niet meer stoomt, kun je de percolator weer op de warmtebron plaatsen.
 
 
 
 

Warm de percolator op

Percolator gebruiken: koffiereservoir
Stap 3: schroef het koffiereservoir vast

Is het waterreservoir en de koffiefilter gevuld, dan kun je het koffiereservoir vastschroeven aan het waterreservoir en de percolator op de warmtebron plaatsen. Warm de percolator op gematigd vuur. Ik raad je sterk aan om het deksel open te houden tijdens het opwarmingsproces. Zo voorkom je het risico dat de koffie begint te verbranden.

Let er ook goed voor op dat de percolator geschikt is voor het type wartebron. Heb je een aluminium percolator? Weet dan dat deze niet geschikt zullen zijn voor inductie, maar enkel gaskookplaten. Roestvrij staal zal daarentegen zowel geschikt zijn voor gas, inductie als keramische kookplaten.
 
 
 

Laat de koffie doorsijpelen en schenk hem uit

Koffie uitschenken
Stap 4: Laat de koffie naar het reservoir stromen en schenk hem uit

Het opwarmingsproces van een percolator is heel herkenbaar. In het koffiereservoir zul je merken dat er zich een hol buisje bevindt. Uit dit buisje zal er eerst waterdamp komen en zal vervolgens de koffie doorlopen. Je zult de percolator ook horen pruttelen.

Hoor je de koffiepot niet meer pruttelen? Heb je het deksel geopend en komt er geen koffie meer door het holle buisje? Haal dan de percolator onmiddellijk van de kookplaat. Je koffie is klaar om in te schenken.
 
 
 
 
 

Percolator gebruiken: tips & tricks


Tip 1: gebruik mineraalwater

Ik raad je sterk aan om gefilterd of mineraalwater te gebruiken voor het bereiden van de koffie. De kwaliteit van de koffie kan namelijk een grote invloed hebben op de smaak. Heb je veel kalkaanslag in je leidingwater, dan kan dit de smaak van je koffie beĆÆnvloeden.

Tip 2: Kies de juiste koffie

Het is van belang dat je, bij het maken van je Italiaanse koffie, de juiste koffiesoort kiest. Eerst en vooral dient de koffie altijd gemalen te zijn. In een perfecte wereld maal je de koffie juist voor gebruik van de percolator. Hiervoor moet je wel over het geschikte toestel beschikken. Laat je de koffie malen, zorg er dan voor dat deze gebrand is voor Italiaanse koffiefilters. Deze hebben gewoonlijk een middelgrove maling.

Tip 3: Reinig regelmatig je percolator

Na gebruik, dien je altijd je percolator schoon te maken. Wacht wel een klein halfuur vooraleer je de percolator uit elkaar haalt.

De reiniging van een percolator is heel simpel. Eerst en vooral dien je het koffiereservoir los te schroeven van het waterreservoir. Je verwijdert de koffiefilter en spoelt deze af met warm water onder de kraan. Nadien kan je ook nog het waterreservoir leeg maken en deze afspoelen.

Het is vooral belangrijk dat je voor het schoonmaken van een percolator geen agressieve afwasmiddelen gebruikt en dat je deze vooral nooit in de vaatwasser laat reinigen.

Wil je het filterplaatje ook eens schoonmaken, meng dan heet water met witte azijn en warm de percolator weer op. Zorg er tenslotte voor dat er geen koffieresten in de percolator blijven zitten. Dit kan namelijk leiden tot een bittere nasmaak voor je volgende koffie.