Ontdek alle info over Italiaanse percolators en geniet van een heerlijke koffiemoment!

➡️ VERGELIJK MODELLEN EN MERKEN

Percolator kopen: tips voor de beste vergelijking!

Elke koffieliefhebber heeft wel al eens gehoord van de beroemde Italiaanse percolator. Deze koffiepotten zijn vandaag de dag niet enkel een designobject geworden, maar ook een toestel dat steeds meer in trek is bij mensen die “een goede koffie” waarderen.

Om van deze koffie optimaal te kunnen genieten dienen er wel aan een bepaald aantal voorwaarden voldaan te worden. De gebruikte koffiesoort en het type percolator zal hier een beslissende rol in spelen.

De Italiaanse percolator: een vleugje geschiedenis

Waarom een percolator kopen?De Italiaanse percolator werd in 1933 uitgevonden door Alfonso Bialetti. Deze Italiaanse ingenieur was gepassioneerd door design. Zo creëerde hij de, ondertussen, legendarische achtzijdige percolator die iedereen kent.

Hij maakte er een “Art Deco” object van dat in die tijd erg populair was. De Bialetti percolator maakte het inderdaad mogelijk om voor het eerst zijn eigen espressokoffie thuis klaar te maken.

Eens je van de Italiaanse koffie geproefd hebt, kun je nog moeilijk zonder. Wil je een Italiaanse percolator kopen, maar weet je niet welke keuze maken binnen het breed aanbod. Hieronder vind je een aantal tips terug.

Hoe werkt een Italiaanse koffiepercolator?

De werking van een percolator is zeer eenvoudig! Deze koffiepotten bestaan uit 3 hoofdelementen:

 1. Een onderste element, ook wel het waterreservoir genoemd.
 2. Een koffiefilter.
 3. Een koffiereservoir die de koffie opvangt.

Bij het maken van een lekkere espresso is het vullen van het waterreservoir het eerste wat je dient te doen. Vul het reservoir tot op de hoogte van het veiligheidsventiel. Nadien kun je de koffiefilter bovenop het waterreservoir plaatsen. Als laatste stap schroef je het koffiereservoir vast aan het waterreservoir en warm je de koffiepot op op de kookplaat.

👉 Let op! Indien je de percolator op een inductiekookplaat wenst te verwarmen, controleer dan vooraf of je percolator hiervoor wel geschikt is.

Percolator kopen: veelgestelde vragen

Traditionele of elektrische percolator?

Om deze beslissing te nemen, dien je je vooraf af te vragen waar de percolator gebruikt zal worden. Voor de bereiding van een espresso is warm of heet water nodig. Voor een elektrische percolator heb je bijvoorbeeld een stopcontact nodig.

Is er geen stopcontact in de buurt, of wil je de percolator vooral gebruiken op campings, dan is een traditionele percolator interessanter.

Welke koffiesoort kiezen?

Het gemeenschappelijke punt tussen alle percolators blijft de kwaliteit van de koffie en de verscheidenheid aan bonen (die vers moeten zijn),… Om het maximale uit de Italiaanse percolator te halen moet de koffie dus kwaliteitsvol, maar ook fijngemalen zijn. Een middelgrove maling voor Italiaanse percolators is hiervoor ideaal.

Welke grootte van percolator kiezen?

De verschillende modellen bieden groottes aan, gaande van 1 kopje tot 18 kopjes. Vergeet echter niet dat een espressokoffie slechts 5 cl koffie bevat. De keuze die je maakt zal dus afhankelijk zijn van het aantal koffiekopjes die je dagelijks drinkt. Denk dus na over het volgende:

 • Woon je alleen thuis?
 • Voor wie is de percolator bedoeld?
 • Wil je de percolator ook gebruiken wanneer je gasten uitnodigt?

Hoe betrouwbaar is een percolator?

Zoals bij elke aankoop is de prijs-kwaliteitverhouding een overweging. Het kiezen van een gerenommeerde fabrikant is zeker ook een garantie voor kwaliteit. Het verwijzen naar klantenreviews kan ook nuttig zijn om je keuze te begeleiden.

Veiligheid is zeer belangrijk. Kies dus niet onmiddellijk voor het goedkoopste model. Voor een zorgeloos gebruik geven de meeste fabrikanten bovendien bij elk van hun producten een veiligheidsgraad mee. Zo ben je zeker dat je geen risico loopt tot verbranding.

👉 Aanvankelijk was de Italiaanse percolator ontworpen voor gebruik op gaskookplaten, maar het is in de loop der tijd sterk geëvolueerd.Vandaag de dag is er een ruime keuze aan Italiaanse percolators die ook geschikt zijn voor inductiekookplaten. Deze koffiezetapparaten zijn over het algemeen gemaakt van roestvrij staal. Voor wie tijdbesparend wilt werken zijn er ook elektrische Italiaanse percolators verkrijgbaar.

Welk ontwerp van percolator kiezen?

De Italiaanse percolator doorkruist gelukkig alle tijdperken! Er is voor elk wat wils. Glas, roestvrij staal, aluminium… in alle vormen en kleuren. Het is moeilijk om geen model te vinden dat je niet leuk vindt!

Wat zijn de gangbare prijzen?

De prijs is natuurlijk een bepalende factor: de prijsklasse is breed, gaande van €10 tot €250 (elektrische en inductiemodellen worden tegen iets hogere tarieven aangeboden). Je vindt echter al uitstekende Italiaanse percolators tegen prijzen die variëren tussen de €30 en €40.

Kies ik voor een aluminium of RVS percolator?

Italiaanse percolators kunnen in verschillende materialen gemaakt worden. RVS en aluminium zijn de meestvoorkomend. Het is soms moeilijk te kiezen, maar de kwaliteit en duurzaamheid van je percolator zal afhangen van de keuze aan materiaal.

Om verschillende redenen is het raadzaam om de voorkeur te geven aan roestvrij staal. RVS is namelijk zeer resistent en oxydeert niet. Het kan bovendien gebruikt worden op elk type kookplaat, ook op inductie. Tenslotte zijn RVS percolators ook nog eens relatief goedkoop.

Welk merk van percolator kiezen?

Het merk Bialetti is dé referentie op de Italiaanse koffiemarkt. Andere merken zoals Lacor (roestvrij staal), Alessi (voor design), Vonshef (roestvrij staal), Bonvivo (top van het assortiment)… zijn eveneens populaire merken op de koffiemarkt geworden. De meest populaire modellen zijn de Bialetti Moka Express en de Bialetti Venus percolator.

Waarom kiezen voor een Italiaanse percolator?

Voor de grote koffieliefhebber is de Italiaanse percolator ongetwijfeld een “must”. De smaak van de koffie die je verkrijgt met een Italiaanse koffiepot is veel intenser dan bij een traditioneel koffiezetapparaat. Bovendien wordt het cafeïnegehalte verlaagd waardoor de schadelijke effecten die sommige mensen voelen zoals een verhoogde hartslag, slapeloosheid, angst … worden gematigd.

De voordelen nog even op een rijtje:
Waarom percolator kopen?

 • Met een Italiaanse percolator bewaar je de smaak en aroma’s van authentiek koffie
 • Een Italiaanse koffie vermindert het cafeïnegehalte
 • Een Italiaanse percolator kan op verschillende kookplaten gebruikt worden
 • Een Italiaanse percolator is éénvoudig te gebruiken en te onderhouden
 • Een Italiaanse percolator past zich aan elke keukenstijl aan.
 • Italiaanse percolators zijn beschikbaar aan zeer gunstige prijzen.

Italiaanse percolator kopen? Dit zijn de populairste modellen!