Ontdek alle info over Italiaanse percolators en geniet van een heerlijke koffiemoment!

➡️ VERGELIJK MODELLEN EN MERKEN

Hoe percolator schoonmaken?

De Italiaanse percolator is enorm populair bij koffieliefhebbers dankzij zijn tijdloze en elegante uitstraling. Maar net als elke koffiezetapparaat heeft ook de Italiaanse koffiepot nood aan een dagelijkse reiniging en onderhoud.

Hou je dus van de authentieke smaak van Italiaanse koffie? Dan is het noodzakelijk dat je de percolator na gebruik steeds goed schoonmaakt. Niet alleen blijf je de smaak en aroma’s van je koffie bewaren, maar ook verleng je de levensduur van je koffiepot. Ik geef je alvast een paar tips en tricks mee voor een efficiënte reiniging.

Er was eens…de Bialetti percolator

Wanneer we het hebben over de Italiaanse percolators verwijzen we noodzakelijkerwijs naar de beroemde Bialetti Moka percolator, dat gewoonweg een ‘must’ is voor elke koffieliefhebber.

Deze Italiaanse percolator, oorspronkelijk gemaakt van aluminium met een bakelieten handvat, was een uitvinding van de Italiaanse ingenieur Alfonso Bialetti die het toestel in 1933 patenteerde onder de naam Moka Express. Sindsdien is het Italiaanse bedrijf Bialetti doorgegaan met de productie ervan.

Het beroemde Moka koffiezetapparaat bestaat uit drie delen:

 1. Een waterreservoir;
 2. Een koffiefilter die op het waterreservoir geplaatst wordt;
 3. Het koffiereservoir die aan het waterreservoir vastgeschroefd wordt en waarin de koffie binnenstroomt.

Percolator schoonmaken: tips & tricks

Met de juiste reinigingsmethoden kun je de levensduur van je percolator aanzienlijk verlengen. Het is vooral noodzakelijk dat je bij elk gebruik de unieke smaak van Italiaanse koffie blijft bewaren.

We dienen niet rond de (koffie)pot te draaien, Bialetti blijf marktleider op het gebied van Italiaanse percolators. Onderstaande tips en stappenplannen zijn dus vooral van toepassing voor de percolators van het Italiaanse merk.

Mag een Italiaanse percolator in de vaatwasser?

Om eventuele beschadiging te voorkomen is het sterk af te raden een percolator in de vaatwasser schoon te maken. Dit is echter afhankelijk van het materiaal van je percolator. Ik raad je toch aan de percolator met de hand te wassen door gebruik te maken van een zachte spons en warm water.

Hoe verwijder je cafeïnevlekken en hardnekkig vuil van een percolator?

Naarmate het gebruik vordert, kan de Italiaanse percolator ook zwarte vlekken vertonen binnenin. Dit zijn cafeïneresten die door het koffiedik zijn achtergebleven.

Om hiervan komaf te maken kan je water gemengd met citroensap aan de kook brengen en het in het waterreservoir gieten. Laat het mengsel een nachtje rusten voordat je de percolator spoelt en droogt.

Bij het schoonmaken van een Italiaanse percolator moet je ook denken aan het hardnekkig vuil dat zich aan de bodem van het waterreservoir kan vasthechten.

 1. Meng een beetje witte azijn met warm water;
 2. Vul het waterreservoir met het mengsel;
 3. Breng het mengsel aan de kook;
 4. Leeg het waterreservoir nadat de azijnoplossing aan de kook gebracht is;
 5. Spoel en droog het waterreservoir af;
 6. Herhaal dit stappenplan ongeveer om de twee weken

Hoe verwijder je onaangename geuren uit de percolator?

Zorg dragen voor je Italiaanse percolator betekent ook dat je dient rekening te houden met de geuren die na veelvuldig gebruik uit de percolator kunnen komen. Deze geuren ontstaan dikwijls door een slecht onderhoud.

Om onaangename geuren uit een Italiaanse percolator te verwijderen, plaats je een suikerklontje in het waterreservoir. Na dit herhaaldelijk uitgevoerd te hebben, kan de aanwezigheid van muffe geuren na verloop van tijd drastisch verminderen.

Hou er rekening mee dat deze tips niet alleen van toepassing zijn op de traditionele Italiaanse percolators. Deze reinigingstechnieken kunnen evengoed toegepast worden op de elektrische percolators zoals de Bialetti Easy Timer.

Hoe een percolator ontkalken?

Witte vlekken die zich op de bodem van het waterreservoir vormen zijn kleine kalkrestjes. Kalkafzetting kan de percolator na verloop van tijd beschadigen.

Italiaanse percolators moeten dus ook periodiek worden ontkalkt. Het is raadzaam om deze ontkalking ongeveer één keer per maand uit te voeren. Hierdoor wordt de levensduur van de koffiepot verlengd en blijft je de smaak van heerlijke koffie behouden. Om een Italiaanse percolator te ontkalken zijn er verschillende technieken beschikbaar.

 • Het gebruik van verdunde azijn! Deze techniek is de meestvoorkomende en ook de goedkoopste. De percolator moet goed gespoeld worden na het koken van het mengsel.
 • Op dit moment bieden steeds meer Italiaanse fabrikanten van percolators hun eigen anti-kalk producten aan. Hoewel alle anti-kalk producten vergelijkbaar zijn in termen van efficiëntie, is het vaak interessant om de percolator te kopen samen met de geschikte schoonmaakproducten. Zo hoef je niet langer te zoeken naar de juiste producten in de winkel. Met deze producten ben je er tenminste zeker van dat het onderhoud optimaal is en dat de koffiepot een lang leven bekoren is.
 • Om het probleem van kalkaanslag te voorkomen kan het ook nuttig zijn om gefilterd of flessenwater te gebruiken. De meest economische en praktische oplossing is echter de installatie van een waterontharder. Dit toestel wordt aanbevolen in toestellen waar het leidingwater hard tot zeer hard is.

Percolator ontkalken: het stappenplan!

Wil je zelf je percolator ontkalken dan kan je dit éénvoudig doen door wat water en witte azijn samen te mengen.

 1. Eerst begin je met je percolator volledig leeg te maken. Zorg ervoor dat er zich geen water meer bevindt in het waterreservoir en dat je de koffie verwijdert uit de filter.
 2. Vul vervolgens het waterreservoir met heet water en witte azijn. Je mag het reservoir tot het maximum vullen. Nadien mag je de percolator opwarmen op je kookplaat. Halverwege het opwarmproces haal je de percolator van de warmtebron en laat je de oplossing een uurtje trekken. Deze stap is echter niet nodig als je je percolator regelmatig ontkalkt en is voornamelijk bedoeld om hardnekkige vlekken te kunnen verwijderen.
 3. Nadat je een uurtje het middel hebt laten trekken, kun je de overige helft ook laten stromen door de percolator. Giet tenslotte nog de azijnoplossing uit het waterreservoir en spoel het volledige toestel goed af.

Heb je zelf een paar extra tips voor het schoonmaken van een percolator? Laat dan zeker een berichtje achter!